Goed stofzuigen

Stofzuiger

Samen met de koelkast en het fornuis is de stofzuiger waarschijnlijk een van de handigste apparaten in elk huishouden. Het verwijdert snel en gemakkelijk stof, kruimels, haren en ander vuil. Hieronder leggen we uit hoe u op een effectieve en correcte manier stofzuigt op tapijt, tegels en parket. Uiteraard mogen ook verwijzingen naar wettelijke regelingen niet ontbreken.

De frequentie hangt af van je eigen feelgoodfactor

Hoe vaak je stofzuigt, hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke feelgoodfactor. Natuurlijk speelt het ook een grote rol met hoeveel mensen je in een huishouden woont. Ook als er huisdieren zoals honden en katten bij u wonen, heeft dit effect op de frequentie van stofzuigen. Kortom, hoe meer mensen en dieren, hoe meer vuil. Om echter niet in paniek te raken als er een onverwachte bezoeker nadert, raden we aan om één of twee keer per week zowel tapijten als harde vloeren te stofzuigen. In kamers waar dieren leven, is het met name aan te raden om tijdens het wisselen van vacht van honden en katten minstens één keer per dag actief te zijn.

Gestoffeerde meubels daarentegen kun je het beste een keer per week stofzuigen. Bij de levering van uw stofzuiger zit meestal een extra opzetstuk voor gestoffeerde meubelen.

Sneller stofzuigen met een beetje routine

Als je bij het stofzuigen een volgorde van kamers kiest – net als bij het afstoffen of het schoonmaken van ramen. Als je dat niet hebt, moet je niet meer variëren in deze volgorde. Dan kan zich een bepaalde routine ontvouwen en kunnen de vermoeiende huishoudelijke taken steeds sneller worden gedaan. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen volgorde. Toch willen we u als voorbeeld een ruwe oriëntatie geven:

Objecten opruimen

Verwijder in de eerste stap alle licht en bewegende objecten uit de weg. Zet stoelen en krukken op de eettafel of plaats de toiletborstel op de toiletdeksel zodat je vrij van het toilet gebruik kunt maken De vloer kunnen schoonmaken. Verplaats de voorwerpen echter niet zomaar naar een andere plaats in de kamer, omdat u dan onder bepaalde omstandigheden niet genoeg ruimte hebt om later met de stofzuiger te manoeuvreren.

Verwijder vochtig vuil

Verwijder eerst extreem grote hoeveelheden vuil zoals scherven of gemorste bloemenaarde met een bezem en stoffer*. Watervlekken of zelfs plassen vooraf met een doek verwijderen. Omdat het water het filter verstopt. De zuigkracht is dan beperkt. Stap 3: Stofzuigen van hoeken tot deur Begin in de achterste hoek van een kamer en werk je een weg naar de kamerdeur. Ga minstens één keer over dezelfde plek in een voorwaartse en achterwaartse beweging. Alleen dan is de vloer echt vuilvrij.

Als u harde vloeren zoals tegels, laminaat en parket stofzuigt, moet de borstel van de vloerzuigmond worden verlengd zodat u krassen voorkomt. Bij het stofzuigen van tapijten klap je de borstel gewoon in. Hiervoor bevindt zich een controller direct op de vloerzuigmond, die flexibel heen en weer kan worden geschoven.

Gebruik het randmondstuk

Om plinten en de hoeken van de kamer schoon te maken, verwijdert u het vloermondstuk en vervangt u deze door het zogenaamde spleetmondstuk*. Hiermee kunnen randen en groeven eenvoudig worden afgestoft. Gebruik voor bijzonder kleine groeven, zoals in raamkozijnen, gewoon het karton uit een toilet in plaats van de gebruikelijke papierrol met randmondstuk!

Een nieuwe stofzuiger zuigt makkelijker

Een oude stofzuiger zuigt meestal moeilijker, dus tijd voor een nieuwe. Kijk in onze Beste stofzuiger 5top welke bij jou past.

Goed stofzuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven