Investeren in olie: hoe handel je in ruwe olie en speculeer je op de olieprijs?

Beurs

Ruwe olie is waarschijnlijk de belangrijkste grondstof in de moderne industriële samenleving. De grote vraag naar het zwarte goud biedt ook diverse mogelijkheden voor investeerders om mee te doen. Wij vertellen u hoe u als belegger in olie kunt beleggen, hoe u het beste kunt speculeren over de olieprijs vandaag en waar u zeker rekening mee moet houden. Spannende tips en de belangrijkste dingen in het kort vind je meteen aan het begin!

Investeren in olie

Stijgende of dalende prijzen voor ruwe olie hebben direct invloed op de economische activiteit van bedrijven en landen. Als u olie wilt verhandelen, heeft u verschillende opties. Kopers die primair willen deelnemen aan de performance van olie kunnen bijvoorbeeld olie kopen via CFD’s.

Individuele beleggers die overwegen te investeren in ruwe olie hebben verschillende opties. Naast grondstoffencertificaten, Exchange Traded Commodities (ETC’s), sector-ETF’s en CFD’s, kunnen beleggers ook beleggen in klassieke bedrijven die zich richten op de exploratie en verkoop van olie, dat wil zeggen de upstream- en downstream-business – de olieprijzen altijd in het zicht.

Investeren in olievoorraden

Vooral ruwe olie en de ups en downs van de olieprijs zijn van belang voor beleggers op de kapitaalmarkten. Als u op een bijzonder ongecompliceerde manier wilt deelnemen aan de ontwikkeling van de olieprijs, dan kan dat bij ’s werelds grootste minerale oliemaatschappijen. Dit zijn bijvoorbeeld ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron en TOTAL. Het voordeel van een directe investering in olieaandelen ligt voor de hand: als belegger profiteert u van de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf en de dividenduitkeringen, die doorgaans royaal zijn in verhouding tot de totale markt. Daarnaast biedt de handel in aandelen een hoge mate van flexibiliteit bij het kopen en verkopen op de beurs. Bovendien hebben olieaandelen een veel lager risico dan afgeleide financiële instrumenten, die alleen worden afgeleid van hun marktgerelateerde referentiewaarde.

Ondanks alle positieve aspecten van een directe investering in olieaandelen, moeten beleggers weten dat de aandeelcertificaten van de grote minerale oliemaatschappijen niet 1:1 kunnen profiteren van een stijgende olieprijs. Hoewel de directe correlatie tussen de prijs van ruwe olie en de aandelenkoersen van de grote oliemultinationals hoog is, tussen 0,5 en 0,6, zou een perfecte correlatie een waarde in de buurt van 1 vereisen. Een correlatie van 0,5 betekent dat ongeveer 50 procent van de koersverandering van het betreffende bedrijf kan worden afgeleid uit de ontwikkeling van de olieprijs.

Investeren in olie: hoe handel je in ruwe olie en speculeer je op de olieprijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven